Kost bet akropol mocca

Składnik Ilość
Kostki lodu 8-10
Espresso 60 ml
Syrop czekoladowy 30 ml
Syrop klonowy 30 ml
Mleko 120 ml
Proporcje Dla 1 osoby
Kostki lodu 2-3
Espresso 15 ml
Syrop czekoladowy 7,5 ml
Syrop klonowy 7,5 ml
Mleko 30 ml
Kalorie Dla 1 osoby
Espresso 8
Syrop czekoladowy 90
Syrop klonowy 40
Mleko 65
Razem: 203
Wartości odżywcze Dla 1 osoby
Tłuszcz 1,5 g
Nasycone kwasy tłuszczowe 0,5 g
Węglowodany 45 g
Cukier 40 g
Białko 2,5 g
Historia
Kost bet akropol mocca został stworzony w latach 90. XX wieku w kawiarni Akropolis w Krakowie.
Napój szybko zyskał popularność i stał się jednym z najbardziej charakterystycznych napojów kawowych w Polsce.
Warianty
Kost bet akropol mocca można przygotować z różnymi syropami, np. karmelowym, waniliowym lub orzechowym.
Można również dodać bitą śmietanę lub posypać kakao.
Podawanie
Kost bet akropol mocca podaje się w wysokiej szklance z kostkami lodu.
Napój można udekorować bitą śmietaną, kakao lub cynamonem.
Ciekawostki
Kost bet akropol mocca został wpisany na listę produktów tradycyjnych województwa małopolskiego.
W 2019 roku kawiarnia Akropolis otrzymała nagrodę „Złoty Laur Konsumenta” za Kost bet akropol mocca.
Przepis
Do wysokiej szklanki wypełnionej kostkami lodu dodać espresso, syrop czekoladowy i syrop klonowy.
Dolać mleko i dokładnie wymieszać.
Udekorować bitą śmietaną, kakao lub cynamonem.
Rating
( No ratings yet )

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: