Piotr nisztor

Piotr nisztor

Piotr Nisztor – polski aktor i reżyser

Biografia

Piotr Nisztor urodził się 20 lutego 1974 roku w Warszawie. Absolwent Wydziału Aktorskiego Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Warszawie. W latach 1997-2006 aktor Teatru Narodowego w Warszawie, od 2006 roku aktor Teatru Powszechnego im. Zygmunta Hübnera.

Kariera aktorska

Na swoim koncie ma wiele wybitnych ról teatralnych, filmowych i telewizyjnych. W teatrze grał m.in. w „Procesie” Franza Kafki, „Operetce” Witolda Gombrowicza i „Ślubie” Stanisława Wyspiańskiego. Na dużym ekranie zadebiutował w 1997 roku w filmie „Pokuszenie” Tomasza Wiszniewskiego. Popularność przyniósł mu serial „Na dobre i na złe”, w którym wcielał się w postać chirurga Piotra Korbana.

Reżyseria

Oprócz aktorstwa, Piotr Nisztor zajmuje się również reżyserią. Wyreżyserował m.in. spektakle „Zmierzch bogów” Tomasza Manna i „Narodziny Gwiazdy” Toma Hollanda. W 2018 roku zadebiutował jako reżyser filmowy filmem „Kler”.

Nagrody i wyróżnienia

Za swoje osiągnięcia artystyczne Piotr Nisztor otrzymał wiele nagród i wyróżnień, m.in.:

* Nagroda im. Aleksandra Zelwerowicza za najlepszą rolę męską w przedstawieniu „Proces” (1998)

* Złota Maska za najlepszą rolę męską w przedstawieniu „Wesele” (2004)

* Nagroda Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej za najlepszą rolę męską w filmie „Kler” (2019)

Ciekawostki

* Piotr Nisztor jest żonaty z aktorką Agnieszką Różycką.

* W 2020 roku otrzymał Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski.

* Jest aktywnym działaczem społecznym, wspiera m.in. Fundację Rak’n’Roll.

Filmografia

Filmy

* Pokuszenie (1997)

* Trzeba było zostać cyganem (1998)

* Noc świętego Mikołaja (2000)

* Show (2003)

* Wołanie o miłość (2005)

* Kler (2018)

* Ukryta Gra (2019)

* Ostatni komers (2020)

Seriale

* Na dobre i na złe (od 2000)

* Magda M. (2005-2007)

* Ojciec Mateusz (od 2019)

* Blisko (2020-2021)

Spektakle

Teatr Narodowy w Warszawie

* Proces (1998)

* Operetka (1999)

* Ślub (2004)

Teatr Powszechny im. Zygmunta Hübnera

* Zmierzch bogów (2007)

* Narodziny Gwiazdy (2011)

* Wesele (2014)

Rating
( No ratings yet )

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: