Stachowiak różecka

Stachowiak różecka

Stachowiak różecka

Stachowiak różecka, znana również jako Veronica spicata, to bylina z rodziny babkowatych (Plantaginaceae). Występuje w Europie i Azji, a w Polsce jest pospolita na niżu i w niższych położeniach górskich. Preferuje wilgotne łąki, pastwiska, rowy i brzegi wód. Jest to roślina wieloletnia, osiągająca wysokość do 80 cm. Łodyga jest wzniesiona, rozgałęziona w górnej części. Liście naprzemianległe, lancetowate, piłkowane na brzegach. Kwiaty zebrane w gęste, kłosowate kwiatostany na szczytach pędów. Są one drobne, niebieskofioletowe, z czterema płatkami korony. Kwitnie od czerwca do sierpnia. Owocem jest torebka zawierająca liczne drobne nasiona.

Wykorzystanie lecznicze

Stachowiak różecka ma właściwości lecznicze, które są wykorzystywane w medycynie ludowej. Napary i wyciągi z tej rośliny działają:

  • przeciwzapalnie
  • antybakteryjnie
  • przeciwbólowo
  • moczopędnie
  • uspokajająco

Stosuje się je wewnętrznie w leczeniu:

  • chorób układu moczowego (zapalenie pęcherza moczowego, kamica nerkowa)
  • chorób układu pokarmowego (biegunka, niestrawność)
  • chorób układu oddechowego (kaszel, zapalenie oskrzeli)
  • nerwicy
  • bezsenności

Zewnętrznie napar ze stachowiaka różeckiego stosuje się w leczeniu:

  • ran
  • owrzodzeń
  • egzemy
  • wysypki

Przeciwwskazania

Przeciwwskazaniami do stosowania stachowiaka różeckiego są:

  • ciąża
  • laktacja
  • choroby wątroby
  • choroby nerek
  • uczulenie na rośliny z rodziny babkowatych

Zastosowanie kulinarne

Liście stachowiaka różeckiego można dodawać do sałatek, zup i sosów. Mają lekko gorzkawy smak. Nasiona można wykorzystać do produkcji mąki.

Zastosowanie w ogrodnictwie

Stachowiak różecka jest uprawiana w ogrodach jako roślina ozdobna. Kwitnie bardzo obficie, a jej kwiaty są atrakcyjne dla pszczół i innych owadów zapylających. Może być sadzona na rabatach, wzdłuż ścieżek i jako roślina okrywowa. Wymaga gleby wilgotnej, przepuszczalnej i słonecznego lub półcienistego stanowiska.

Ciekawostki

  1. Nazwa „stachowiak” pochodzi od nazwiska niemieckiego botanika H. Stachowicza, który jako pierwszy opisał tę roślinę.
  2. Różecka jest jedną z najstarszych roślin leczniczych. Była wykorzystywana już w starożytnej Grecji i Rzymie.
  3. W Polsce roślina ta jest objęta częściową ochroną.
  4. Stachowiak różecki jest rośliną miododajną.
  5. Kwiaty tej rośliny są jadalne i można je dodawać do sałatek.

Tabela wartości odżywczych

Składnik Wartość na 100 g
Białko 2,5 g
Tłuszcz 0,5 g
Węglowodany 5,0 g
Błonnik 2,0 g
Witamina C 20 mg
Witamina K 15 µg
Potas 200 mg
Magnez 30 mg
Żelazo 2 mg
Rating
( No ratings yet )

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: