Święcenie pokarmów 2021

Święcenie pokarmów 2021

Święcenie pokarmów 2021

Kiedy przypada w 2021 roku?

Święcenie pokarmów w 2021 roku wypada w sobotę, 3 kwietnia.

Gdzie święcić pokarmy?

Pokarmy można święcić w kościołach. Zazwyczaj w sobotę przed Niedzielą Wielkanocną w kościołach organizowane są specjalne msze święte poświęcone poświęceniu pokarmów.

Co święcić?

Na stół wielkanocny możemy przynieść do poświęcenia:

* jajka – symbol nowego życia i odrodzenia,

* chleb – odniesienie do Ciała Chrystusa,

* kiełbasę lub szynkę – oznakę obfitości,

* chrzan – przypomina o mękach Chrystusa,

* żurek – symbol siły i mocy,

* mazurek – symbol wiosny i płodności,

* babka – odniesienie do Baranka Bożego,

* sól – przyprawa chroniąca przed zepsuciem,

* woda – symbol życia i oczyszczenia.

Symbolika święcenia pokarmów

Święcenie pokarmów to tradycja sięgająca początków chrześcijaństwa. Pokarmy, które niesiemy do poświęcenia, mają swoją symbolikę:

* jajko – jest symbolem nowego życia i odrodzenia, które przynosi ze sobą Wielkanoc,

* chleb – odnosi się do Ciała Chrystusa, które spożywamy podczas Eucharystii,

* kiełbasa lub szynka – symbolizuje obfitość i dostatek,

* chrzan – przypomina o mękach Chrystusa,

* żurek – jest symbolem siły i mocy,

* mazurek – symbolizuje wiosnę i płodność,

* babka – odnosi się do Baranka Bożego, który poświęcił się za nasze grzechy,

* sól – jest przyprawą, która chroni przed zepsuciem,

* woda – jest symbolem życia i oczyszczenia, które przynosi ze sobą chrzest.

Jak święcić pokarmy?

Aby poświęcić pokarmy, należy przynieść je do kościoła w koszyczku. Ksiądz poświęci je podczas specjalnej mszy świętej lub po jej zakończeniu. W czasie poświęcenia pokarmów wypowiadane są modlitwy i błogosławieństwa.

Święcenie pokarmów online

W związku z pandemią koronawirusa niektóre parafie oferują możliwość poświęcenia pokarmów online. Aby skorzystać z tej opcji, należy skontaktować się z wybraną parafią i zapytać o szczegóły.

Tradycyjne potrawy wielkanocne

Oprócz tradycyjnych pokarmów, które święcimy w koszyczku, na wielkanocny stół możemy przygotować również inne przysmaki, takie jak:

* barszcz biały – zupa gotowana na bazie zakwasu z buraków,

* pasztet – danie mięsne z farszem z wątróbki lub innych podrobów,

* sałatka jarzynowa – surówka z gotowanych warzyw,

* sernik – ciasto z twarogu,

* krówki – cukierki z mleka skondensowanego.

Święcenie pokarmów to piękna tradycja, która pozwala nam uczcić Zmartwychwstanie Chrystusa i dzielić się radością ze wspólnego posiłku.

Rating
( No ratings yet )

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: